Menü

 
Fair Trade!

 
Látható kéz

Kattints a képre!

 
A média árt

Kattints a képre!

 
Sapere aude!

Kattints a képre!

 
Plakátok

Kattints a képre!

 
Montázsok

Kattints a képre!

 
Ajánló


 

 

A média árt!

Az emberiség krónikájában számos olyan találmányra lelhetünk rá, amely gyökeres revízió alá vette az interperszonális kapcsolatokat, minőségileg is megreformálva a természetes személyek egymás közötti kommunikációját -ezek a paradigmaváltást eredményező instrumentumok már a Kínai Birodalom által jegyzett találmányoktól a Gutenberg-féle könyvnyomtatásig (1440) is széles skálán mozgott. (Ld. Manuel Castells: A hálózati társadalom kialakulása. Az információ kora. Gazdaság, társadalom, kultúra. Gondolat-Infonia, Kalocsa, 2005).  A "Gutenberg-galaxis" több évszázados uralmát követően az "audiovizuális forradalom" mintegy letaszította trónjáról  a papír alapú kulturális hordozókat. A filmvetítőgépet (1895) a Lumiére-fivérek áldozatos munkálkodása révén ismerhette meg a nagyérdemű, de később olyan médiahordozók is megjelentek, mint a rádió (1898), vagy a közgondolkodást és a kulturális fogyasztást teljesen átstrukturáló (mondjuk ki bátran: azt degradáló) televízió (James Joyce terminusával: a "Fénybrigád támadása", ld. Castells, 2005, 438. p.) - ennek minden hozadékával...

A tömegmédiumok káros hatásainak egyik korai elemzését a holland Johan Huizinga szolgáltatta, aki a "Geschonden wereld" (Sebzett világ, 1943) című munkájában a kultúra hanyatlásának XIX. század közepe óta tapasztalható tendenciáit analizálta, pontosan levezetve a nemzetiszocializmushoz vezető történelmi eseményláncolatot. (Gera Judit: Huizinga, a rejtőzkődő. Balassi Kiadó, Budapest, 1999, 37. p.) "A holnap árnyékában - Korunk kulturális diagnózisa" címmel 1935-ben megjelent művében nem kevesebbet állított, mint hogy a modern kor művészete utat nyitott a "reklám útján felfújt divatszélsőségek bohózatos változatai" előtt, minek folytán "a nagyközönség már nem érdeklődik a szellem iránt, legalábbis sokkal kevésbé, mint például a XVIII. században, amikor a közönség sokkal kisebb, beállítottságát tekintve azonban jóval intellektuálisabb volt. A tömegek érdeklődése manapság egyre inkább olyan dolgok felé fordul, amelyet egy pártatlan művelődéstörténet csakis alacsonyabb rendű játékformáknak tudna minősíteni (jóllehet vannak magasabb rendűek is). A mai világban mindent átfogó, szervezett infantilizmus uralkodik." (Gera, 1999, 110. p.) Huizinga már a korabeli "Blikk-effektusra" is felfigyelt, amikor a következő sorokat vetette papírra: "a pillanatnyi publicitás a kereskedelmi-szenzácionális érdekektől hajtva, képes egyszerű állásponti különbözetet nemzeti káprázattá felfújni. Mint aszfalt-és benzinszag a városok felett, úgy lebeg a világ felett a szavak lim-lomjának felhője." (Johan Huizinga: A holnap árnyékában. Korunk kulturális diagnózisa. Windsor Kiadó, Budapest, 1996, 176. p.) Majd (ugyan csak az irodalomra vetítve) a "Való Világ-szindrómát" írta körül: "Az irodalom mind jobban és jobban eltávolodott a szellemi szempontoktól. (...) A realizmus először az emberi-természetes, majd még a fajtalan részleteknek is növekvő mértékű leleplezésében kereste feladatát. (...) Mindezekkel a (...) gyanútlan közönség megszokta a szabadságnak és erkölcstelenségnek bámulatos szélsőségeit." (Huizinga, 1996, 113. p.)

Gary Taxali: Megválás a televíziótól

Thomas Mathiesen szerint az audiovizuális eszközök piedesztálra emelésével a hatalmi technikák új tárházát alakították ki a közhatalom gyakorlói. Nem csak a kultúra teljes gleichschaltolásáról van szó a nemzetiszocialista és a bolsevik rezsim részéről. Ennek manifesztumaként - mintegy a premodern, feudális államberendezkedés atmoszféráját restaurálva - a többség állandóan figyeli a kisebbséget: a Panoptikon mellett megjelenik a Szinoptikon. (Ld: Zygmunt Bauman: Globalizáció. A társadalmi következmények. Szukits Könyvkiadó, Budapest, 2002, pp. 86-87.)

De amíg premodern viszonyok között az alattvalók mustrálgatták bőszen az omnipotens uralkodó és udvara színpompás ceremóniáit, addig korunk embere a média által hatalmasra fújt "celebek" "magasan szálló" luftballonját kémleli a földfelszínről. "A kisebbség, amelyet figyelnek, a híres emberek. Származhatnak a politika, a sport, a tudomány vagy a show business világából, vagy lehetnek pusztán ismert információs szakemberek. Bárhonnan jönnek is viszont, valamennyi kiállított híresség a kirakatba helyezi a híres emberek világát, egy olyan világot, amelynek legfőbb megkülönböztető jegye pontosan az a tulajdonsága, hogy figyelik - sokan és a világ minden sarkában -, lévén globális abban a képességében, hogy figyelik. Bármit mondanak is, amikor szerepelnek, a teljes élet üzenetét közvetítik. Az ő életüket, az  ő életmódjukat. (...) A Szinoptikonban a helyiek figyelik a «globálisokat«. Az utóbbiak tekintélyét a távolságuk biztosítja; a «globálisok« a szó szoros értelmében «ezen a világon kívül« vannak, de a helyiek feletti szárnyalásuk sokkal jobban látható, naponta és tolakodóan (...). elérhetetlenek és szem előttiek, fenségesek és világiak, végtelenül  felsőbbrendűek, mégis csillogó példát állítanak mindenkinek, aki alsóbbrendű, hogy kövesse őket, vagy álmodjon a követésükről; azok csodálattal szemlélik őket, és egyidejűleg sóvárognak is utánuk - olyan hatalmat képviselnek, amely inkább vezérel, semmint uralkodik."  (Bauman, 2002, pp. 88-89.)

Szerencsére a média nem csak átok, de áldás is tud lenni. Segítségével megismerhetjük a nagy filmrendezők monumentális és grandiózus filmművészeti remekeit, amelyekben az élvezhető formában történő megjelenítés mellett komoly társadalmi mondanivaló rejlik, ha hajlandóak vagyunk azt észrevenni: ha látjuk is, és nem csak nézzük a képkockákat. Ortega szerint modern világunk olyan, mint "az Orleansi herceg, akiről a XV. Lajos alatti régenssége idején azt mondották, hogy minden tehetsége megvan, azon az egyen kívül, hogy élni tudna a tehetségeivel." Mi most mégis megpróbáljuk a filmtörténet során felgyülemlett tehetségeket a publikummal megismertetni (méghozzá egy külön menüpontban) - azáltal, hogy szabatos és cizellált elemzést adunk az általunk legnagyobbnak tartott alkotásokról. Tartsanak velünk!

 
Hozott Isten!

 
It\'s my like
 
Filmismertetők!

Kattints a plakátra!

 
Filmplakátok

Kattints a plakátra!

 
Államépítés

A fejlesztő állam

 
Nyugtalan Nyugat

Kattints a képre!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Népszerűsítő csíkok

René Magritte: The Spirit of Geometry, 1937

 
Biztonságos böngészés

Látogatóink védelméről a Rohamosztagos Security gondoskodik!

 
Mennyi az annyi?
Indulás: 2011-12-24
 
Nemzetközi helyzet
free counters
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!