Menü

 
Fair Trade!

 
Látható kéz

Kattints a képre!

 
A média árt

Kattints a képre!

 
Sapere aude!

Kattints a képre!

 
Plakátok

Kattints a képre!

 
Montázsok

Kattints a képre!

 
Ajánló


 

 

Update
Update : Hídifogság

Hídifogság

  2014.06.01. 22:53

David Lean alkotása a II. világháború körülményei közepette kalauzol el minket a burmai front mögött található hadifogolytáborba, hogy a huntingtonihoz igencsak hasonlatos szituációba keveredő brit foglyok és japán fogvatartóik között zajló konfliktusokat ábrázolja igazán bravúros eszközökkel. Véleményem szerint a filmben ábrázolt helyzet kitűnően demonstrálja a civilizációk közötti törésvonalakat. S ha már egy brit-amerikai koprodukcióval állunk szemben, miért is ne karikírozzák egy kicsit a keleti kultúrát az alkotók: hiszen már Montesquieu is büszkén vallotta, hog az európai klímához képest "Ázsiában a szolgai szellemiség uralkodik, amelyet soha nem tudunk lerázni magunkról." (Idézi: Davies, Norman: Európa története. Osiris Kiadó, Budapest, 2001, 61. p.) 


Dacára annak, hogy egy háborús filmmel van dolgunk (a cselekmény 1943 februárja és májusa között játszódik), ne várjunk véres csetepatékat és harci cselekményeket ábrázoló klasszikus jeleneteket: sehol egy Piszkos tizenkettő, egy Kelly hősei vagy A halál ötven órája. Az alkotás sokkal inkább a háborús motívumok mögött meghúzódó érzelmekre, a lelki vívódásokra, az alapvető emberi tulajdonságokra fókuszál. S bár nem olyan mértékben moralizáló, mint a Roberto Rossellini rendezte Róma, nyílt város (1945), éppen elegendő munícióval szolgál azok számára, akik egy hatásos dráma kibontakozásának és egy remek pszichológiai jellemábrázolásnak szeretnének a tanúi lenni. 

Egy angol hadtest felsőbb utasítára kénytelen megadni magát Szingapúrban az ellenséges japán hadseregnek. Ettől kezdve az akkor irányadó hágai konvenció rendelkezéseinek hatálya alá tartoznak: bár egy ellenséges kormány hatalma alá kerülnek, emberségesen kell bánniuk velük és csak olyan, díjazás ellenében végzett munkára foghatóak, amelyek nem állnak összefüggésben háborús műveletekkel. Saito ezredest (Sessue Hayakawa) azonban jól láthatóan nem hatják meg a nemzetközi jogi csűrés-csavarások: ő sokkal inkább a Bushidót, a  japán harcosok számára irányadó szamuráj kódexet tekinti a kelepcébe került angol katonákra nézve irányadónak. Na meg a az indiai összeköttetés eléréséhez stratégiai szempontból nélkülözhetetlen híd megépítését: ennek minnél hamarabb történő felépítése végett minden fogságba esett britet munkára kíván fogni, beleértve a tiszteket is, Nicholsonnal, a nyakas ezredessel (Alec Guinness) az élen. A brit tiszt azonban a megalázások és fizikai atrocitások ellenére is köti az ebet a karóhoz: a tisztek márpedig nem foghatók munkára.  

Makacsságával egy idő után végül fogvatartói tiszteletét is kivívja: Saito ráeszmél, hogy újdonsült rabszolgái mindaddig szabotálni fogják a munkát, ameddig elöljárójuktól ellentétes parancsot nem kapnak. Így aztán kompromisszumos megoldás születik: a tiszteknek nem kell dolgozniuk, cserébe Nicholson igyekszik javítani a legénység munkamorálján. Nicholsonnak ettől kezdve valóságos rögeszméjévé válik a híd felépítése: ugyanis a Brit Birodalom, kicsit kézzelfoghatóbban pedig a hadmérnökség "felsőbbrendűségének" és tökéletességének szimbólumát látja benne. A híd szerinte hosszú időkön keresztül fogja reprezentálni a britek heroizmusát, kitartását, bátorságát és nem utolsósorban szakértelmét. Ekként próbál meg tehát a háborús vereségből etikai és szellemi győzelmet kovácsolni.

Saito és Nicholson párviadalában így felülkerekedik ugyan a rigorózus és szabálykövető brit, győzelme azonban pürrhoszinak bizonyul: az ellenséges területen felemelendő monstrum sorsa a kibontakozóban lévő szövetséges támadás fenyegetettsége miatt szinte predesztinálva van. A brit professzionalizmus emlékműve lassanként az angol tiszt monomániájának jelképévé degradálódik: a híd felépültével peckesen sétál végig japán riválisával a fahídon, akár egy előkelő gentleman London utcáin. Be van fejezve hát a nagy mű, igen, de az alkotó ezúttal nem pihen. Shears közlegény (William Holden) vezetésével ugyanis támadásba lendül a britekből és amerikaikból rekrutálódott kommandó, amelynek célja a híd levegőbe repítése. Az összecsapás elkerülhetetlen, a végkifejlet pedig drámai...

A mű valóságos elismerés-cunamiban részesült (nem véletlenül): az Oscar-szobrocskát a legjobb film, rendező, operatőr , férfi főszereplő, forgatókönyv, vágás és zene kategóriájában kasszírozhatták be, emellett három Golden Globe és négy BAFTA-díj jelezte a diadalt. Az alkotás elévülhetetlenül beírta magát a filmes krónikákba.

Értékelés: 10/9

 Híd a Kwai folyón

(The Bridge on the River Kwai)

színes, magyarul beszélő, angol-amerikai háborús filmdráma, 161 perc, 1957

rendező: David Lean
író: Pierre Boulle
forgatókönyvíró: Michael Wilson, Carl Foreman
operatőr: Jack Hildyard
zene: Sir Malcolm Arnold
producer: Sam Spiegel
vágó: George Hively, Peter Taylor

szereplő(k): 
William Holden (Shears)
Alec Guinness (Nicholson ezredes)
Jack Hawkins (Warden)
Sessue Hayakawa (Saito ezredes)
James Donald (Clipton)
Geoffrey Horne (Joyce)
Peter Williamson (Reeves kapitány)

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Hozott Isten!

 
It\'s my like
 
Filmismertetők!

Kattints a plakátra!

 
Filmplakátok

Kattints a plakátra!

 
Államépítés

A fejlesztő állam

 
Nyugtalan Nyugat

Kattints a képre!

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Népszerűsítő csíkok

René Magritte: The Spirit of Geometry, 1937

 
Biztonságos böngészés

Látogatóink védelméről a Rohamosztagos Security gondoskodik!

 
Mennyi az annyi?
Indulás: 2011-12-24
 
Nemzetközi helyzet
free counters
 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!